Testépítő életmód

Testépítő életmód

Nem mindenki versenyez, aki testépítő életmód folytatását végzi. Valójában a testépítők többsége a jobb megjelenés és az egészség érdekében edz, amit el is ér. Az előnyök azonban nem állnak meg itt. Gondoljon arra, hogy a testépítés milyen hatással lehet a szívproblémákra, az első számú halálok az Egyesült Államokban. Ennek az ölésnek az okai lehetnek a dohányzás, a genetikai tényezők, a magas vérnyomás, az elhízás, az ülő életmód és a magas lipidszint (koleszterin és trigliceridek). Míg a testépítés nem képes arra, hogy leszokjon a dohányzásról vagy megváltoztassa a genetikáját, a testépítő életmód, beleértve az étrendet is, segíthet a fent felsorolt ​​egyéb dolgokban.

A testépítő életmód egészséges

A rendszeres edzés súlycsökkenést, alacsonyabb vérnyomásszintet és pozitív zsírprofil-változásokat eredményez, amelyek mind együtt adják a szívproblémák előfordulásának esetleges csökkenését. A Journal of the American Medical Association egy 1984-es számában megjelent cikk szerint „Kevés kutató mérlegelte a fizikai aktivitás következményeit az izommozgásokkal szembeni ellenállás (testépítő életmód) segítségével. Annak ellenére, hogy az eredmények azt mutatják, hogy a a nehéz testépítő gyakorlatok csökkenthetik a szívkoszorúér rendellenességek előfordulását”.

A kutatók arra vállalkoztak, hogy megvizsgálják, hogy a 16 hetes súlyzós edzés hogyan befolyásolta a lipid- és lipoproteinszintet a férfiaknál, akik átlagosan 33 évesek, és a nőknél, akik korábban 27 évesek voltak. Az alanyok heti három napon, kétnaponta edzettek, edzésenként 45-60 perc alatt. A rutin magában foglalta a fekvenyomásokat, az ülős evezést, a letekerést, a lassú előreindulást, a lábpréseket, a lábnyújtásokat, a lábgöndörítéseket és a karfürtöket. Az alanyok minden gyakorlatból 3 szettet hajtottak végre a lehető legtöbb ismétléssel, a szettek között legfeljebb két percet pihenve. Amikor 8 ismétlést sikerült elvégezniük, a terhelést 5-7 kg-mal növelték.

Az eredmények elképesztőek voltak. A férfiaknál az alacsony sűrűségű lipoproteinhez vagy az LDL-hez kötött káros koleszterinszint 16,2% -kal, míg a nőknél 17,9% -kal csökkent. A nagy sűrűségű lipoproteinhez vagy a HDL-hez kötődő jótékony koleszterinszint megnő, amit férfiaknál nagyon nehéz megtalálni. Valójában a férfiaknál 15,8% -kal, a nőknél csak 4,8% -kal nőtt. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a súlyemelő tevékenység úgy tűnik, hogy kedvező változásokat eredményez a korábban ülő férfiaknál és nőknél a lipid- és lipoproteinszintekben”. Ez fontos hír a nyilvánosság számára, akinek évek óta azt mondják, hogy csak tartós fizikai aktivitás szolgálhat a szív számára.

Testépítés és súlyzós edzés

Miben különbözik a testépítéshez szükséges súlyzós edzés az erőemeléstől az egészség javítása szempontjából?
Egy 1984-es tanulmány összehasonlította a két edzést, hogy kiderüljön, melyik forma a legegészségesebb. A Journal of the American Medical Association folyóiratban is megjelent tanulmány a szteroidok használatát és azok egészségre gyakorolt ​​hatását is megvizsgálta. A szteroidok használata előtt a tanulmányban szereplő erőemelők átlagos HDL-koleszterinje deciliterenként 38 mg volt, míg azoknak, akik testépítésben szenvedtek, szteroidok használata nélkül, nagyon jó átlaguk volt 55 mg / deciliter, összehasonlítva a kocogókéval. Az erőemelőknél magasabb volt a káros LDL-koleszterinszint is, átlagosan deciliterenként 138 mg volt, szemben a testépítők 104-es átlagával. A cikk azzal zárult, hogy „a testépítők edzésmódja kedvezőbb lipidprofilhoz kapcsolódik, mint az erőemelők által alkalmazott képzés”. Más szavakkal, az a fajta súlyemelés, amelyet a testépítők végeznek, sokkal előnyösebb a szív számára, mint az erőemelő.

Kapcsolódó bejegyzések