Belterületi telek beépíthetősége

Belterületi telek beépíthetősége

A belterületi telek beépíthetősége az ingatlantulajdonosok számára alapvető fontosságú kérdés, hiszen meghatározza, milyen módon, illetve milyen mértékben lehet kihasználni az ingatlant. Az építési előírások, valamint jogszabályok folyamatosan változnak ezért városonként esetleg falúnkként is eltérhetnek.
Így érdemes mindig naprakésznek lenni a helyi előírásokkal. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a belterületi telek beépíthetőségével kapcsolatos jogszabályokat, valamint azt, hogy melyik oldali kerítés kötelező a tulajdonosnak.

Belterületi telek beépíthetőség

Az új rendelkezések az alábbi területeken érintik az ingatlantulajdonosokat

  • Beépítési Százalék
    A 2023-as jogszabályok szerint a belterületi telkeken a beépítési százalék továbbra is az adott területre vonatkozóan meghatározott. Az építési százalék azt mutatja meg, hogy mennyi terület építhető be a telken. Fontos, hogy az építkezés során az előírt beépítési százalékot betartsuk.
  • Építmény Magassága
    A telek beépítésénél figyelembe kell venni az épületek maximális magasságát is. Az új jogszabályok szerint az épületek magasságát a települési építési szabályzat határozza meg.
  • Telekhatártól Való Távolság
    Az építkezéskor ügyelni kell arra is, hogy megtartsuk a telekhatártól való minimális távolságokat. Ezeket a távolságokat az építési előírások rögzítik, és nem szabad alulmúlni őket.

Kötelező oldali kerítés

Az új 2023-as jogszabály szerint nincs kifejezett előírás arra vonatkozóan, hogy melyik oldalon kell kötelezően kerítést építeni egy belterületi teleken. Az oldali kerítés építéséről az ingatlantulajdonosok maguk dönthetnek. Azonban fontos megjegyezni, hogy az építési szabályzatok és a helyi önkormányzatok szabályozásai eltérhetnek, és ezért érdemes az adott településre vonatkozó előírásokat megismerni és betartani.

Pár ötlet a belterületi telek beépíthetőségével kapcsolatban

A telek beépíthetőségével kapcsolatos részletes információkat valamint az aktuális előírásokat általában a következő forrásokban találhatja meg

Helyi Önkormányzat: Az adott településen működő helyi önkormányzat építési osztálya vagy városháza lehet az elsődleges forrás. Itt megtalálhatja a település specifikus építési szabályzatokat és rendeleteket, amelyek részletesen meghatározzák a telek beépíthetőségét és egyéb építési előírásokat.

Ingatlanközvetítők illetve Ingatlanportálok:
Az ingatlanközvetítők, ezenfelűl az ingatlanportálok gyakran tartalmaznak információkat az eladó vagy bérbeadó ingatlanok beépíthetőségéről. Itt megtalálhatja a telek alapterületét, valamint a beépítési lehetőségeket emelett a területre vonatkozó további fontos információkat.

Építési és Lakásügyi Hatóság: Az országos vagy regionális építési, ezenkivűl a lakásügyi hatóságok honlapján megtalálhatja az országos szinten érvényes építési előírásokat azonkivűl a jogszabályokat.

Szakértők plussz Mérnökök: Ha konkrét építési tervei vannak, érdemes lehet konzultálni egy építész vagy mérnök szakértővel. Ők segíthetnek a helyi előírások értelmezésében és az építkezés tervezésében.

Jogi Tanácsadók: Jogászok sőt jogi tanácsadók is segíthetnek az építési előírások és jogszabályok értelmezésében, valamint az esetleges jogi kérdésekben.

Fontos, hogy a belterületi telek beépíthetősége kapcsán az információk naprakészek legyenek, mivel az előírások idővel változhatnak. Mindig konzultáljon az aktuális helyi hatóságokkal vagy szakértőkkel, hogy biztos legyen az ingatlanának megfelelő felhasználásáról és beépítési lehetőségeiről.

Következtetés

A belterületi telek beépíthetősége fontos tényező az ingatlantulajdonosok számára. Az 2023-as jogszabályok alapján érdemes figyelembe venni a beépítési százalékot, az épületek magasságát és a telekhatártól való távolságot az építkezés során. A kötelező oldali kerítés tekintetében azonban az ingatlantulajdonosoknak szükséges lehet helyi előírásokat és rendeleteket is figyelembe venni. A telek beépíthetőségével kapcsolatos jogszabályok és előírások betartásával biztosítható, hogy az ingatlanfejlesztés zökkenőmentesen haladjon előre, és a telek optimálisan legyen kihasználva.

Kapcsolódó bejegyzések