Brad Pitt különös betegségének története

Brad Pitt különös betegségének története

Hollywood egyik legismertebb és legkifinomultabb sztárja, Brad Pitt bocsánatot szeretne kérni, ha nem ismer fel.

Egy nemrégiben adott interjúban Brad Pitt azt állította, hogy egy ritka neurológiai rendellenességben szenved, amelyet prosopagnosia néven ismerünk. Ismertebb nevén „arcvakság”, ez az állapot korlátozza mások, néha még közeli barátok és rokonok arcának felismerését.

Bár hivatalosan nem diagnosztizálták, Brad Pitt azt állítja, hogy rendkívül nehezen tudja felismerni mások arcát. Hozzáteszi, hogy egyesek önelégültnek vagy beképzeltnek bélyegezték, azt gondolva, hogy hazudik az arcvakságról.

Az orvos véleménye

Ritkasága miatt a prozopagnóziát nehéz lehet diagnosztizálni, sőt a súlyosságuk is eltérő – mondja Dr. Tayim. Ezt gyakrabban olyan trauma okozza, mint például a szélütés vagy az agysérülés, amely az arc érzékelésével összefüggő agyredőt károsítja. Előfordulhat veleszületett rendellenességként is, amellyel valaki születik. Ezt az állapotot nem lehet gyógyszerekkel gyógyítani.

Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a prosopagnosia rendkívül ritka állapot, amelyről úgy gondolják, hogy az általános népesség körülbelül két százalékában fordul elő. Tanulmányok kimutatták, hogy az átlagember élete során több ezer arcot képes felismerni és emlékezni. Azok azonban, akik arcvakságban szenvednek, küzdhetnek azért, hogy ugyanazokat az alapvető kapcsolatokat teremtsék meg.

A prosopagnosia kifejezetten befolyásolja más emberek vizuális felismerését. Ez nem az emlékezetkiesés eredménye, például az, hogy képtelenség megjegyezni egy személy nevét, még akkor sem, ha felismeri az arcát.

Dr. Tayim azt mondja: „Bátorítanék mindenkit, aki úgy gondolja, hogy arcvakságban szenved, hogy lépjen kapcsolatba az alapellátásban dolgozó orvosával, aki ezután továbbküldheti neurológushoz vagy neuropszichológushoz további vizsgálatokra.

„an egy sor arcfelismerő teszt és feladat, amelyeket végre lehet hajtani, valamint képalkotó tesztek, például MRI, amelyek segítségével azonosíthatók az agyban bekövetkező változások.

A betegség hatása a színész karrierjére

A prosopagnóziával élő színésznek nehézségei lehetnek a szerepek elnyerésében, amelyekhez az arcok felismeréséhez szükséges. Például egy romantikus szerepben, ahol az arcok fontosak az érzelmek kifejezéséhez, nehezen boldogulhatnak.

Az arcvaksággal élő színésznek nehézségei lehetnek a munkatársaival való kommunikációban. Az érzelmi kifejezések fontos eszközök a rendezőkkel, producerekkel és más színészekkel való együttműködés során. Ha egy színésznek nehézségei vannak az arcok helyes értelmezésével, ez kommunikációs problémákhoz vezethet.

A színész, aki arcvaksággal él, alternatív módokat talál a színészi karrierjének folytatására. Az eddigi Brad Pitt filmek egyedülállóak voltak, most olyan szerepekben találhat lehetőségeket, ahol az arc nem annyira fontos, vagy olyan művészeti területeken fejlesztheti tovább a képességeit, ahol az arcfelismerés kevésbé kritikus.

Kapcsolódó bejegyzések