Segítség a konyha összepakolásához költözéskor

Segítség a konyha összepakolásához költözéskor

Amikor költözés a téma, sokan idegenkednek a konyha összepakolásától, mintha tűz égne alattuk. Nem meglepő, hiszen a konyha tele van különböző alakú, törékeny, és kis apróságokkal, amelyekre oda kell figyelni. Ha nem szervezed meg a konyhai eszközök csomagolását rendesen, könnyen káoszba fulladhat a költözés.

Szervezd és szelektáld

Ahogyan más helyiségeknél, a konyhában is érdemes átnézni és kiválogatni azokat a tárgyakat, amikre már nincs szükséged az új otthonodban. Ez itt az ideális alkalom arra, hogy megszabadulj a régi, használaton kívüli konyhai eszközöktől, vagy azoktól az elektronikai készülékektől, melyek már nem működnek. A lejárt szavatosságú fűszereket is dobd ki, és hagyd otthon a kopott tárolódobozokat. Az érzelmeidet most hagyd ki a döntésekből, és gondolkodj logikusan. Mennyire használtad az elmúlt évben ezeket a dolgokat? Valóban szükségesek lesznek az új otthonodban, vagy csak helyet foglalnak? A jó állapotban lévő felesleges dolgokat is érdemes elajándékozni vagy online piactereken eladni, így pár extra bevételhez juthatsz, miközben megszabadulsz a felesleges terhektől.

Gyűjtsd össze a csomagolási anyagokat

A konyha költöztetés kapcsán különböző méretű strapabíró dobozokra, sok papírra, buborékos fóliára és filcre van szükség. Ezen kívül érdemes beszerezni néhány kemény kartonlapot is, hogy az edényeket és tálakat megfelelően el lehessen választani. Egy fontos szabály: mindig számolj több dobozzal, mint amennyire eredetileg szükséged van.

Hagyj ki fontos alapokat

Ne próbáld meg az egész konyhát egyből összepakolni, mert az nagyon kellemetlen lehet, ha este, vacsora előtt rájössz, hogy nem hagytál ki evőeszközöket vagy tányérokat.
Mindenkinek érdemes hagynia egy-két evőeszközt, tányért (kisebbet és nagyobbat), egy csészét, egy poharat, valamint egy lábast. Az utolsó napokban pedig érdemes olyan ételeket készíteni, amikhez csak egy lábasra van szükség. Ne felejtsd el egy konyharuha, mosogatószert és szivacsot sem. Ha reggelente kávét iszol, akkor hagyd ki a kávéfőzőt is. Ezeket mind külön-külön is elpakolhatod a költözés napján.

Kezdd el valahol

Az első lépés a szortírozás. Amikor ezzel megvagy, kezdd el a pakolást. Mindig haladj szisztematikusan: először pakolj el mindent, amit ritkán használsz. Utána jöhetnek a boros poharak, a konyhai gépek, a tepsik, az étkészlet, és így tovább. Használj nagy vagy közepes méretű dobozokat, és rakd az edényeket és serpenyőket úgy egymásra, hogy a kisebbeket a nagyobbakba helyezd. Használj csomagolópapírt közöttük, hogy ne karcolódjanak. Ezenkívül érdemes konyharuhával kibélelni őket, mert így egyrészt elpakolod a ruhát is, másrészt stabilizálod az edényeket, így azok nem mozdulnak el az utazás során.

Poharak és tálak

Itt a legjobb megoldás, ha speciális elválasztókat és kartonokat használsz, amik illeszkednek a szabványos dobozokhoz. Ne rakj semmit a poharak tetejére, és béleld ki buborékos fóliával, valamint használj konyharuhát, ha van rá lehetőség. A legjobb, ha egyszerűen egymásra rakod őket, közöttük csomagoló- vagy újságpapírt helyezve. Érdemes őket becsomagolni, hogy ne mozduljanak el, és ha extra védelmet szeretnél, használj buborékos fóliát. Az evőeszközöket könnyen becsomagolhatod, ha egyszerűen tekered őket fóliába és összegumizod. Erre rátehetsz a tálalóeszközöket is. Tekerj csomagolópapírba minden kést, majd konyharuhába, és gumizz össze őket. Mindig tedd oldalukra a dobozban, hogy az élük ne nézzen felfelé.

Kapcsolódó bejegyzések