Metamizol - az Algopyrin hatóanyaga

Metamizol – az Algopyrin hatóanyaga

Az Algopyrin hatóanyaga a metamizol, ami rengeteg egyéb más gyógyszerben is megtalálható. A metamizol hatásos láz- és fájdalomcsillapító, aminek nincs életkori megkötés az alkalmazásában, vagyis az már születéstől kezdve alkalmazható, meghatározott dózisban. A legfiatalabb betegek számára szájon át bevehető oldatos csepp vagy kúp formájában használható a metamizol, míg mások inkább a tablettákat preferálják.

Alogpyrin felhasználása

Az Algopyrin egy vény nélkül kapható gyógyszer, mely metamizol tartalmú mérsékelt gyulladáscsökkentő szer. Fogfájás, fejfájás, menstruációs görcs, influenzás tünetek esetében jeletkező fájdalmak esetén alkalmazható.

Metamizol

A metamizol vagy dipiron fájdalomcsillapító, görcsoldó és lázcsillapító. Leggyakrabban szájon át vagy intravénás infúzióban adják be.

Bár egyes országokban vény nélkül kapható, más országokban betiltották, mivel lehetséges nemkívánatos események, köztük az agranulocitózis (a fehérvérsejtszám veszélyes csökkenése). A gyógyszer egyik gyártója által végzett tanulmány szerint az agranulocitózis kockázata a kezelés első hetében 1,1/1 millió, szemben a diklofenak esetében 5,9/1 millióval.

Az ampiron- szulfonát gyógyszercsaládba tartozik, és 1922-ben szabadalmaztatták. Először Németországban használták orvosi célra „Novalgin” márkanéven. Sok éven át vény nélkül kapható volt a legtöbb országban, mielőtt a súlyos káros hatások miatt visszavonták. A metamizolt különböző márkaneveken forgalmazzák.

Orvosi felhasználás

Elsősorban perioperatív fájdalom, akut sérülés, kólika, rákos fájdalom, a fájdalom egyéb akut/krónikus formái és magas láz esetén alkalmazzák, amelyek nem reagálnak más szerekre.

Speciális populációk

Terhesség alatti alkalmazása ellenjavallt, bár az állatkísérletek megnyugtatóak, mivel a születési rendellenességek minimális kockázatát mutatják. Időskorúak, valamint máj- vagy vesekárosodásban szenvedőknek alkalmazása ellenjavallt, de ha ezeket a csoportokat kezelni kell, általában alacsonyabb dózis és óvatosság javasolt. Szoptatás alatti alkalmazása ellenjavallt, mert kiválasztódik az anyatejbe.

Mellékhatások

Az Algopyrin hatóanyaga potenciálisan vérrel kapcsolatos toxicitást (vérdiszkráziát) okozhat, de kevesebb vese-, szív- és érrendszeri és gyomor-bélrendszeri toxicitást okoz, mint a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok). Az NSAID-okhoz hasonlóan bronchospasmust vagy anafilaxiát válthat ki, különösen az asztmában szenvedőknél.

A súlyos mellékhatások közé tartozik az agranulocitózis, aplasztikus vérszegénység, túlérzékenységi reakciók (például anafilaxia és hörgőgörcs), toxikus epidermális nekrolízis, és akut porfíriás rohamokat válthat ki, mivel kémiailag rokon a szulfonamidokkal. Úgy tűnik, hogy az agranulocitózis relatív kockázata nagymértékben eltér a becslések szerinti országtól függően, és a kockázatról erősen megoszlik a vélemény. A genetika jelentős szerepet játszhat a metamizolérzékenységben. Feltételezhető, hogy egyes populációk hajlamosabbak a metamizol által kiváltott agranulocitózisra, mint mások. Például a metamizollal összefüggő agranulocitózis a brit lakosság körében gyakoribb káros hatásnak tűnik, mint a spanyoloknál.

Egy 2016-os szisztematikus áttekintés szerint a metamizol szignifikánsan, 1,4-től 2,7-ig terjedő faktorral növelte a felső gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát (relatív kockázat).

Ellenjavallatok

Korábbi túlérzékenység (például agranulocitózis vagy anafilaxia ) a metamizollal vagy a felhasznált készítményben lévő bármely segédanyaggal (pl. laktóz) szemben, akut porfíria, károsodott vérképzés (például kemoterápiás szerekkel történő kezelés miatt ), a terhesség harmadik trimesztere (lehetséges mellékhatások) újszülötteknél), laktáció, 16 kg alatti testtömegű gyermekek, aszpirin által kiváltott asztma és egyéb fájdalomcsillapítókkal szembeni túlérzékenységi reakciók.

Kapcsolódó bejegyzések