A gödi akkugyár környezetszennyezése

A gödi akkugyár környezetszennyezése

A légszennyezettségi adatok szerint a Samsung gödi gyára 2019 és 2022 között 88 tonna mérgező oldószerrel károsította a környezetet. Azonban nem ez az egyetlen aggasztó adat a gyár egészség- és környezetkárosító hatásairól. A SungEel Kft. akku-feldolgozó üzemeihez hasonlóan itt is a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosát mutatták ki, és a dolgozók mérgező anyagoknak való kitettsége évről évre nőtt. A kormány a munkavédelmi bírságok összegének emelésével próbálja megakadályozni a veszélyeztetést és a munkahelyi baleseteket.

Újabb adatok és dokumentumok is megerősítik, hogy jelentős szennyezés történt a gödi akkumulátor-gyárban és környékén. Mind a kibocsátott mérgező anyagok mennyisége, mind a belső vizsgálatok alapján a cég nem felel meg a környezet- és munkavédelmi előírásoknak.

Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 2022-es légszennyezettségi adatait az atlatszo.hu kikérte, mert az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR) idén januárban még nem voltak elérhetők, de időközben feltöltötték őket.

Több tonna magzatkárosító oldószer került a környezetbe

A gödi levegőt jelentős mértékben terheli az akkugyár működése; a szén-dioxid mennyisége a 2018-as évhez képest hétszeresére nőtt. Különösen aggasztó az elektróda-gyártás során használt mérgező szerves oldószer, az N-metil-2-pirrolidon (NMP) kibocsátása.

Az NMP-t különböző iparágakban (petrolkémia, gyógyszeripar, felületkezelés) használják, Gödön viszont csak az akkugyárban fordul elő nagy mennyiségben. Az anyag reprodukciót károsítónak minősül, és terhes nőkre különösen veszélyes: tartós kitettsége vetélést vagy magzati rendellenességeket okozhat.

Ebből az oldószerből 2019 és 2022 között összesen 88 tonna került a levegőbe. Kiugróan nagy kibocsátás 2021-ben történt: ekkor 81,468 tonna NMP távozott a gyár légszennyező pontforrásain.

Ez az oldószer jelen volt a gödi kútvízben, amit egy független vizsgálat kimutatott 2022 májusában. Később azonban nem történt teljes körű vizsgálat a vízszennyezés ügyében, mert a hatóságok szerint „nem bizonyított”, hogy az akkugyár okozta.

A Samsung SDI iparterületén öt évig nem működtek monitoring-kutak: az egyetlen mérőkutat az építkezés során betemették, újak létesítését pedig nem írták elő.

Sokkal magasabb határértékkel számoltak

A Samsung-gyár 2023 nyarán előírt környezetvédelmi felülvizsgálata nem adott információt a kibocsátott szennyező anyagok mennyiségéről. A felülvizsgálat a Samsung SDI által végzett mérésekre hagyatkozott – a hatóság nem végzett vizsgálatot.

A Samsung mérései szerint a kibocsátások nem haladták meg az előírt határértékeket. Azonban a dokumentumokból kiderül, hogy a gödi gyárban nem a jogszabályban előírt határértéket alkalmazták az NMP-re.

A 26/2014. (III. 25.) VM rendelet szerint a „rákkeltő, mutagén vagy reprodukciós toxicitású anyagokra” a kibocsátási határérték 2 mg/m3, de a gödi gyárban 150 mg/m3 határértéket alkalmaztak.

A 2023 decemberében kiadott engedély ezt korrigálja, szigorúbb határértéket írva elő az NMP-re, és félévente végeztet méréseket.

A 2021-ben kibocsátott 81,4 tonna NMP a gyár által kibocsátott vízgőzzel és csapadékkal nagy távolságokra is eljuthatott. Biológiailag gyorsan lebomló, de vizes környezetben mérgező hatású anyagról van szó. A hatóságok nem vizsgálták, hová és mennyi jutott el a levegőbe került oldószerből, és ez milyen veszélyt jelentett.

A gyár dolgozói éveken át rákkeltő anyagoknak voltak kitéve

A dél-koreai SungEel akku-feldolgozójában többféle mérgező anyagot mértek a munkahelyi levegőben. Miután az atlatszo.hu megkapta a Pest Vármegyei Kormányhivatal bírságos határozatait, kikérték a Samsung-gyár munkavédelmi határozatait is.

Kiderült, hogy 2021-ben és 2022-ben összesen 133 fő, majd 2023-ban újabb 44 fő volt fokozott expozícióban az akkugyárban. A munkahelyi levegőben a nikkel és a kobalt koncentrációja a határértékek többszöröse volt. A bírságok ellenére a légszűrők nem működtek megfelelően, és nem tartották be a munkavédelmi előírásokat. A 2023-as mérések szerint a nikkel mennyisége 250-szer nagyobb volt a megengedettnél. A dolgozók veszélyeztetése miatt a Samsung SDI Magyarország Zrt-re újabb tízmillió forint bírságot szabtak ki.

A súlyos munkavédelmi vétségekért a kormányhivatal elvileg magasabb összegeket is kiszabhatott volna, de a munkavédelmi törvény maximális bírságát nem léphették túl. A Samsung SDI összesen 30 millió forint bírsággal megúszta, miközben 2022-ben 1631 milliárd forint árbevételt és közel 31 milliárd forint nyereséget ért el.

A közérdekű adatigénylésre a KiMitTud közadatigénylő weboldalt használták. A KiMitTud segítségével bárki igényelhet közérdekű adatot állami, önkormányzati vagy közfeladatot ellátó intézményektől.

A kormány a bírságok összegének növelésével szigorítaná a munkavédelmi bírságolást. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a munkavédelmi bírság maximális összege 10 millió forintról 100 millió forintra nő, és a súlyosan veszélyeztetett munkavállalónkénti alapösszeg is emelkedik.

„A bírság összegét többszörösére növelheti a szabálytalanságok száma és a veszélyeztetés időtartama. Súlyosbító tényezők pedig tovább emelhetik a bírságot” – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Kérdéses, hogy ezek a szigorítások elegendő visszatartó erővel bírnak-e az olyan akkumulátor-ipari cégekre, mint a Samsung SDI Magyarország Zrt. vagy a SungEel Kft.

Kapcsolódó bejegyzések