Vác város térkép

A Vác térkép a Föld felszínének vagy annak egy részének bizonyos vonásait ábrázolja vonalak, vonások, árnyékok, színek és más konvencionális jelek segítségével. A földrajzi térkép teljesen szimbolikus, de pontos, pontos, igaz, dokumentált ábrázolása annak, hogy valójában mi a föld felszíne, vízszintes és függőleges dimenziókapcsolatokban. Topográfiai felmérésen alapszik. A földrajzi térkép feladata és értéke is az, hogy a föld felszínének egy többé-kevésbé csökkentett részét képzeljük el szemünkben, az igényeknek megfelelően. A feltérképezés az ókorban is létezett, de az idő múlásával különféle átalakulásokon ment keresztül, a modernet a XVI.

Vác térkép atlasz

A kártyák többségében az észak fent van, a déli lefelé, a kelet jobbra és a nyugat a nézőtől balra, még akkor is, ha történelmileg voltunk keletre orientált kártyákkal (mindazokkal, amelyek a Nap felkelését támogatták), ha a földi paradicsom keresztény, Jeruzsálem, a szenvedély helye stb.), vagy Dél felé (főleg arabok és kínaiak ), ritkán nyugat felé orientálva (sok tengeri térkép, főleg portugál). Nincs hiány, főleg a tizenötödik közöttés a tizenhatodik században, Vác térkép atlasz, ahol minden egyes oldal felé egy másik sarkalatos pontja. A nyugati térképészet északi irányú orientációjának egységesítésére vonatkozó egyezmény lassan megszilárdult a tizenhetedik és a tizennyolcadik század között, és a XIX.

A vízszintes elrendezésben egy régió reprodukálják vonalakat, azok kanyargósság tüntetni a kontúrok a partok, a kurzus a folyók, utak, vasutak, csatornák, vak térkép, stb. A függőleges konfigurációt, azaz a hegyeket, fennsíkokat, síkságokat, mélyedéseket stb. Kb. Kikelés és árnyékok segítségével reprodukálják. Különleges jelek azt mutatják határait államok, a tőke, a város fő, átjárók.

Vác térkép

Sík formájában

A planiszféra a föld felszínét ábrázolja, két félgömbre osztva. Általában a vas-meridiánt használják, amely lehetővé teszi, hogy a teljes föld megjelenjen az egyik vagy a másik féltekén. Ezentúl téglalap alakú sík formájában, például a Mercatoré. A földgömb, azaz a világtérkép kifejezést gyakran használják a földi földgömb jelölésére is, amely a föld felszínének ábrázolása egy gömbön, nem pedig egy síkon. Az általános kártyák egy kontinenst vagy a világ térképet képviselik. A kórográfiai kártyák azok, amelyek államot vagy egyetlen régiót képviselnek. A topográfiai térképek egy várost vagy kerületet mutatnak be minden részletével. A térkép (más néven növény) olaszul nem a földrajzi térkép szinonimája. A korlátozott területek térképeinek megjelölésére szolgál, amelyek részletesebben készültek, mint egy topográfiai térképek. Amikor azt mondják: „város térképe”, „kincs térkép”, „kataszteri térkép” stb.

Példa a fizikai térképre

A politikai dokumentumok képviselik az államokat és azok közigazgatási Vác térkép felosztását. Példa fizikai térképre, minimális politikai jelzésekkel: a Sárga-tenger. Vegye figyelembe a grafikus méretarányt. A fizikai kártyák a talaj konformitását képviselik, anélkül, hogy megjelölnék az állapotokat és azok közigazgatási felosztását. Gyakran egyes politikai elemeket fizikai térképek jeleznek, például államok közötti határok, de csak a jobb érthetőség érdekében feltétlenül szükséges mértékben. A történelemben a térképek a politikai helyzetet mutatják be a múlt egy vagy több pillanatában. A csillagtérképek az éjszakai égboltot ábrázolják, gyakran különböző szögekből vagy különböző időpontokban. Az asztrolábia egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi egy adott égi diagram megtekintését az elemválasztás alapján. Vannak más típusú csillagászati ​​térképek i , például a Hold felszínének térképe.

Kapcsolódó bejegyzések