Algopyrin vagy Panalgorin

Algopyrin vagy Panalgorin

Sokszor kerül képbe a kérdés, hogy a Algopyrin vagy Panalgorin fájdalomcsillapítót használjunk e. Az Algopyrin hatóanyaga, a metamizol, melyet széles körben használnak. A fájdalom- és lázcsillapításra alkalmas metamizol-tartalmú gyógyszerek, cseppek és végbélkúpok jelentős része már recept felíratása nélkül is kapható a patikákban.

Szinte mindenki ismeri a több évtizedes múltra visszatekintő Algopyrin gyógyszert, mely tablettánként 500 mg metamizolt tartalmaz. 2019-ben a Meditop Gyógyszeripari Kft., egy hazai gyógyszergyártó „Nodoryl Dolo” néven hozta forgalomba a tablettánként 250 mg metamizol-nátriumot tartalmazó tablettákat. A hazai gyógyszerhatóság (OGYÉI) akkor a tabletták kisebb metamizol-tartalma (250 mg) miatt engedélyezte a fájdalomcsillapító gyógyszer recept nélküli megvásárolhatóságát.

2020 elején tovább lazultak a receptkötelesség szabályai. Az 500 mg metamizolt tartalmazó gyógyszereket is lehet a gyógyszertárakban recept nélkül vásárolni. Az árak tekintetében viszont nagy különbség fedezhető fel a termékek között, így az Algopyrin vagy Panalgorin kérdésre vonatkoztatva a Panalgorin lényeges olcsóbb gyógyszer és ugyanolyan hatóanyag tartalommal rendelkezik.

Sok gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, míg a vényköteles gyógyszer tablettánként több miligrammot tartalmaz, így az ára alacsonyabb, de némelyiknek pedig még nagyobb a kiszerelése is.

Kapcsolódó bejegyzések